Interview Gregory Trinidad, honkbaltrainer bij Alleen jij bepaalt

“HONKBAL HEEFT MIJ OP HET RECHTE PAD GEBRACHT”

Gregory Trinidad (26) is al 5 jaar honkbaltrainer bij AJB. Honkbal speelt een belangrijke rol in zijn leven.Wij vroegen hem naar zijn achtergrond en motivatie om bij AJB aan de slag te gaan.

Wat is jouw verleden met honkbal?

“Ik ben begonnen op mijn 6e jaar met honkbal. Mijn vader speelde het en ik ging altijd mee naar het veld. Toen ik 7 was ben ik een jaar gestopt, omdat ik het niet meer leuk vond. Op mijn 8ste jaar raakte ik verliefd op sport en ben sindsdien nooit meer gestopt. Ik ben op mijn 12e jaar geselecteerd voor een talenten honkbalschool, Rotterdam Unicorns. Zo ben ik ook een aantal jaar geselecteerd geweest voor het Nederlands jeugdteam en Jong Oranje. Helaas raakte ik op dat moment geblesseerd aan mijn schouder en werd ik uit de selectie gezet. Dat was een harde klap. Later heb ik de draad weer opgepakt en speelde ik voor het 1e en 2e team van Rotterdam Neptunus op hoofdklasse niveau en de laatste 3 jaar bij The Hawks in Dordrecht.”

Welke rol speelde sport in jouw leven?

“Ik heb een aantal vrienden die op jonge leeftijd op het slechte pad zijn beland. Ze deden van alles, van geweld op straat tot stelen en een hele hoop andere slechte dingen. Mijn sport honkbal heeft mij hieruit gered. Ik was erg druk met trainingen en wedstrijden en kreeg er veel discipline van. Zo ben ik ook van de straat af gekomen en heb ik afscheid genomen van al mijn slechte vrienden en heb er een hele hoop goeie vrienden voor terug gekregen.”

Hoe kwam je in aanraking met het project AJB en waarom ben je erin gestapt?

“Ik ben 5 jaar geleden in aanraking gekomen met het project via Raily Legito (ambassadeur) en Hanneke Sint (ministerie van V&J). Ik gaf al trainingen aan jeugd en op scholen en Raily vroeg of ik assistent-trainer wilde worden van het AJB team The Hawks. Ik ben erin gestapt omdat ik graag met jeugd wilde werken en het liefst met jeugd die een beetje worden vergeten in deze maatschappij. De jongens en meisjes met een stempel achter hun naam.  Voor hen wil ik me graag inzetten.”

Wat probeer jij de jongeren bij te brengen?

“Ten eerste om respect voor elkaar te hebben. Daarnaast is samenwerking erg belangrijk in een team. Door middel van een teamsport leren zij veel over samenwerken, omdat je anders ook niet kan presteren. Ook bewustwording van hun gedrag is een belangrijk aspect. Dat zij weten wat hun gedrag voor gevolgen kan hebben. Zowel in positieve als negatieve zin.”

Wanneer is een seizoen voor jou geslaagd?

“Wanneer we als team zijnde een leuk en leerzaam jaar hebben gehad en veel hebben geleerd. Niet alleen qua honkbal maar ook zeker qua samenspel en gedrag.”

Wat vind je het mooiste aan jouw functie als trainer?

“Dat ik met zoveel verschillende rugzakjes te maken heb. Ieder kind is anders en dat ik met deze kinderen mag werken is voor mijn een eer. Veel van deze jongeren worden vaak in een negatief daglicht gezet vanwege hun gedrag, maar ik wil juist het positieve beeld laten zien, daar knok ik voor.”

Wat is jouw mooiste moment tot nu toe geweest bij AJB?

“Hoe een van mijn deelnemers op het rechte pad is gekomen. Deze jongen hing vaak in de buurt met slechte vrienden. Ze deden veel aan vernieling uit verveling en dronken daar ook graag een halve liter pils bij. Deze jongen is in de laatste 5 jaar zo veranderd, van een straatschoffie tot bijna topsporter. Ik durf te zeggen dat deze jongen haast meer bezig is met honkbal dan ik. Hij heeft eindelijk doelen in zijn leven gevonden waar hij voor wil knokken. Veel doelen zijn ook al bereikt. Zo is hij geselecteerd voor het talenten team van Rotterdam Senior League en heeft hij het NK gewonnen. Vervolgens is hij met dat team naar Italië geweest om Nederland te vertegenwoordigen. Ik heb hem heel veel gesteund hierin, maar hij heeft het toch echt zelf gedaan door zo hard te trainen. Het mooiste is dat zijn hele familie uiteindelijk is gaan honkballen en zijn ouders super betrokken zijn bij de vereniging en daar een hele hoop activiteiten doen voor de club. Dat geeft je een heel voldaan gevoel.”

Deel via social media

Steun alleen jij bepaalt wie je bent of wordt partner in de uitvoering

Alle hulp is meer dan welkom. Dus wilt u ons steunen of wilt uw vereniging, school of gemeente meedoen? Neem dan contact met ons op. Wil je deel uitmaken van ons team? Bekijk dan hier onze vacatures.